Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013

Καμπανάκι για απολύσεις και διαθεσιμότητα στο Δημόσιο

Για ποιους εργαζομένους του Δημοσίου χτυπάει η καμπάνα των απολύσεων και της διαθεσιμότητας
Καμπανάκι διαθεσιμότητας και απολύσεων για τους εργαζομένους σε νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου καθώς και στις Ανώνυμες Εταιρείες που ελέγχονται από το κράτος.
Το σήμα για την έναρξη της αξιολόγησης σε αυτούς τους φορείς που έδωσε η απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανοίγει τον δρόμο ώστε μέρος του προσωπικού τους να καλύψει τη μνημονιακή δέσμευση για 15.000 απολύσεις έως τα τέλη του 2014.

Στο στόχαστρο της αξιολόγησης μπαίνουν σε πρώτη φάση οι εποπτευόμενοι φορείς δέκα υπουργείων. Συγκεκριμένα στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Πολιτισμού, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών και Περιβάλλοντος.
Επιδίωξη είναι να εφαρμοστούν με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες αξιολόγησης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε άμεσες καταργήσεις φορέων -άρα και σε αυτόματες απομακρύνσεις υπαλλήλων- προκειμένου να υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας για την κάλυψη των 4.000 απολύσεων εντός του έτους.
Στην αγωνία για την οριστικοποίηση των δεξαμενών για τους προς απόλυση 4.000 υπαλλήλους το 2013 αναφέρονται στελέχη του Δημοσίου, παραπέμποντας στο ενδεχόμενο να μη γίνει δεκτό από την τρόικα το αίτημα να υπολογιστούν σε αυτό τον αριθμό οι απομακρύνσεις από την αμυντική βιομηχανία και των συμβασιούχων με προσωρινές διαταγές.
"Οι αριθμοί που προβλέπουν οι μνημονιακοί στόχοι δεν βγαίνουν από την πρόσφατη διαθεσιμότητα υπαλλήλων, καθώς ακόμη και σε περιπτώσεις όπως οι σχολικοί φύλακες που μπορεί να μη βρεθεί θέση για τη μετακίνησή τους, το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο" σχολίαζαν, υπενθυμίζοντας πως μέχρι τότε θα εξακολουθούν να λαμβάνουν το 75% των αποδοχών τους.
Αναφέρονταν παράλληλα στη μικρή συμβολή στις απολύσεις από τον αριθμό των υπαλλήλων που διορίστηκαν με πλαστά δικαιολογητικά καθώς και από επίορκους οι οποίοι θα τεθούν οριστικά εκτός Δημοσίου και εκτιμώνται σε 300 - 500 το ανώτατο.
Σύμφωνα πάντως με την απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης την οποία υπογράφει η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, προβλέπεται ακόμη και χρηματοδότηση για την πρόσληψη εξωτερικών τεχνικών συμβούλων ώστε να επιταχυνθεί το έργο της αξιολόγησης, που πρέπει να ολοκληρωθεί σταδιακά έως τα τέλη Απριλίου.
"Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να αξιολογηθούν οι δομές των δημόσιων φορέων της κεντρικής κυβέρνησης και ειδικότερα των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και των Ανώνυμων Εταιρειών που ελέγχονται και χρηματοδοτούνται κυρίως από την κεντρική διοίκηση" αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το καθεστώς αξιολόγησης όπως προκύπτει από την απόφαση δεν θα υπαχθούν οι δήμοι ούτε οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, τα νοσοκομεία και οι οργανισμοί κοινής ωφελείας, φορείς για τους οποίους έχει προβλεφθεί χωριστή διαδικασία για τους οποίους έχει προβλεφθεί χωριστή αναδιάρθρωσης.
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: