Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 24/05/2013




Ομάδα Πρώτη
Θέμα Α1
Α. Πολιτοφυλακή της Κρήτης: Το οριστικό κείμενο των μεταρρυθμίσεων […] στην Κρήτη. Σελ. 215. Το πιο σημαντικό έργο της αρμοστείας του Ζαϊμη […] 1912 1913. Σελ. 216, Ως πρώτη κατάκτηση  (Βενιζέλος) […] ντόπια πολιτοφυλακή με Έλληνες αξιωματικούς. Σελ.209


Β. Κοινωνιολογική Εταιρεία: Σοβαρότερη απ’ όλες τις σοσιαλιστικές ομάδες
[…] να ιδρύουν κόμμα σελ. 93, Σε κάποιες [] Κοινωνιολογική Εταιρεία, σελ.
89.


Γ. Συνθήκη του Νεϊγύ: Το Νοέμβριο του 1919 [] πριν από την υπογραφή της συνθήκης, σελ. 140.



Θέμα Α2.
Α:4
Β: -
Γ: 1
Δ: 5
Ε: 3
Στ: -
Ζ: 2


Θέμα Β1.
Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897, που τελείωσε με ολοκληρωτική ήττα
[…] των πολιτικών κομμάτων ειδικότερα Σελ. 85 - 86


Θέμα Β2
Στην Ευρώπη πρωτεργάτης του αγώνα ήταν ο Κωνσταντινίδης […] ζήτησε επίσημα την υποστήριξη της Σοβιετικής Ένωσης, σελ. 250.

Ομάδα Δεύτερη
Θέμα Γ1
Α) Η διεύρυνση του ελληνικού κράτους [] τεχνητές ελλείψεις σελ. 42 – 43. Αντλώντας     στοιχεία από το κείμενο              Α  επισημαίνουμε     ότι    οι Τούρκοι  αναγνώριζαν στους  χωρικούς       την κυριότητα της οικίας και της               γύρω περιοχής. Οι νέοι ιδιοκτήτες  αποδείχθηκαν απαιτητικότεροι, διότι εκβιάζουν τους κολίγους να πληρώνουν ενοίκιο για την οικία, στην οποία διέμεναν και θεωρούσαν δική τους. Οι εντάσεις των χωρικών ήταν μάταιες, καθώς οι νέοι ιδιοκτήτες αγόρασαν τις εκτάσεις από τους μουσουλμάνους.


Β) Στα εδάφη της Θεσσαλίας [] και έλαβαν κάποια μέτρα για τη βελτίωση της θέσης τους, σελ. 81.
Οι θέσεις  του  Τρικούπη  για  το  ζήτημα  των  τσιφλικιών  περιλάμβανε  την ανάγκη προσέγγισης  κεφαλαίων και επενδυτών από την Ελλάδα. Επίσης, θεωρούσε σημαντικό τη διατήρηση της κατάστασης  στη Θεσσαλία, για να απομακρυνθούν οι επενδύσεις από τη χώρα.
Οι     θέσεις        του      Δηλιγιάννη         περιελάμβαναν          την      εναντίωσή         του      στην πλουτοκρατική διασπορά, αφού το κόμμα του απεχθανόταν τον τυχοδιωκτικό χρηματιστικό κεφάλαιο και υποστήριζε μια αργή οικονομική ανάπτυξη που θα
βασιζόταν στις παραδοσιακές δραστηριότητες. Ο Δηλιγιάννης προσπάθησε να ψηφιστεί ένας νόμος το 1896 για απαλλοτριώσεις μέρους των τσιφλικιών υπέρ των καλλιεργητών. Η συγκεκριμένη κατάθεση του νομοσχεδίου αποτελούσε αναγνώριση από την                     πλευρά του     ελληνικού κράτους            της ύπαρξης προβλήματος στον αγροτικό τομέα.

Γ) Οι πρακτικές αυτές ων Ελλήνων του Εξωτερικού)[…] από τις οποίες έγινε στο χωριό Κιλελέρ (1910), σελ. 43.

Οι κολίγοι, μέλη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα, κατέθεσαν υπόμνημα στο Βασιλιά Γεώργιο Α’  παρατηρώντας ότι οι ίδιοι δεν ήταν κύριοι της γης, ούτε  της  οικίας  τους,  ούτε  είχαν  δικαίωμα  ελεύθερης  ιδιοκτησίας,  καθώς εκδιώκονταν μαζί με την κινητή τους ιδιοκτησία και την οικογένειά τους, όποτε το  επιθυμούσε  ο  ιδιοκτήτης.               Επίσης,  θεωρούσαν  ότι  αποτέλεσμα  των προηγούμενων        ήταν    η                             μείωση                 του    γεωργικού      πληθυσμού                                   και       η οπισθοδρόμηση της γεωργίας, ενώ η τοκογλυφία γνώριζε ιδιαίτερη άνθιση. Το υπόμνημα ανέφερε επίσης ότι ασθένειες, όπως η ελονοσία έπλητταν τον αγροτικό πληθυσμό. Οι περισσότεροι ζουν στις ακριτικές  περιοχές και έτσι εξασφάλιζαν       τα     σύνορα. Αν    οι αγρότες ήταν ευχαριστημένοι,   τότε   το καθεστώς είναι πιο σίγουρο. Τέλος, ο βασιλιάς, αν ήθελε να λογαριάζεται καλός, θα έπρεπε να μεριμνήσει για τον αγροτικό πληθυσμό. Άλλωστε, στην Δανία η δουλοπαροικία έχει καταργηθεί από το 1788.


Θέμα Δ1
Α)Η αστική στέγαση ξεκίνησε […] σε προσφυγικές οικογένειες για τη στέγασή τους. Σελ. 158 – 159.
Ο προσφυγικός συνοικισμός της Καισαριανής:
Ο συνοικισμός αντανακλούσε την αδιαφορία και την έλλειψη οργάνωσης του ελληνικού κράτους, οι συνθήκες διαβίωσης ήταν άθλιες και η μόνη παρηγοριά
είναι ο καθαρός αέρας. Αρχικά, οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν σε σκηνές και στη συνέχεια  δημιουργήθηκαν  από το κράτος 500 παραπήγματα και 1000 πλινθόκτιστα  δωμάτια.  Στη  συνέχεια,  η  ΕΑΠ  κατασκεύασε  350  σπίτια  με τρεις, τέσσερις κατοικίες διαφόρων τύπων. Σε κάθε ξύλινο σπίτι διέμεναν δύο οικογένειες  σε  απελπιστικές  συνθήκες.  Η  ύδρευση  γινόταν  με  βυτία  του
δήμου και υδροπώλες, οι οποίοι πωλούσαν τα νερά. Στο ρέμα του ποταμού
βρίσκονταν σκουπίδια, απορρίμματα από τις ταπητουργίες και ακαθαρσίες.


Β) Υπήρχαν βέβαια και ευπορότεροι πρόσφυγες [] επρόκειτο να ζήσουν για πολλά χρόνια, σελ. 159.
Οι ευπορότεροι πρόσφυγες μπορούσαν να ενοικιάσουν ή να οικοδομήσουν τις κατοικίες τους. Παρέχονταν σ’ αυτούς οικόπεδα και δάνεια και το κράτος αναλαμβάνε τα έργα υποδομής. Δημιουργήθηκε         η Καλλίπολη, Νέα Καλλικράτεια και η Νέα Σμύρνη. Η                                Νέα                            Σμύρνη δημιουργήθηκε     από ευπορότερους πρόσφυγες της Σμύρνης,  οι οποίοι οργανώθηκαν το 1923 και περιοχή ανατολικά της λεωφόρου της λεωφόρου Συγγρού. Το 1925 άρχισε η οικοδόμηση με βάση το σχέδιο Καλλιγά, για δημιουργία δρόμων με μεγάλο κράτος. Εν αντιθέσει με τους εύπορους, οι άποροι εγκαταστάθηκαν σε άλλα σημεία. Στα προάστια της Θεσσαλίας δημιουργήθηκε ένα ολοκληρωμένο χωριό από τενεκεδόσπιτα,  στα οποία  στεγάστηκαν 400 οικογένειες.  Οι καλύβες  ήταν στενάχωρες, καθόλου αεροστεγείς το χειμώνα, κρύες και υγρές. Το καλοκαίρι ήταν πολύ  ζεστές.  Παρόλ’  αυτά  παρείχαν προστασία  στους  ενοίκους  και αντιπροσώπευαν την «κατώτερη βαθμίδα» της πολιτισμένης ζωής.


Οι φιλόλογοι

Αποστολίδου Κωνσταντίνα
Καλόγηρος Βασίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: