Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2012

Νέα καρφιά Σημίτη σε Παπανδρέου για το Μνημόνιο


Για σχεδιασμό του πρώτου Μνημονίου χωρίς προετοιμασία και εφαρμογή του κατά τρόπο που συνέτεινε στην κρίση έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στον τρόπο που διαχειρίστηκε η Ευρώπη την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και στη μεταχείριση που επιφύλαξε στην Ελλάδα.
"Οι στόχοι του προγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος ήταν εξωπραγματικοί", συνέχισε κατά την ομιλία του στο Οσναμπρικ.

"Επιπρόσθετα το Μνημόνιο δεν περιελάμβανε καμία πρόβλεψη για τις επιπτώσεις που θα είχε η μείωση των επενδύσεων, π.χ. την ενίσχυση της Ελλάδας από τα διαρθρωτικά ταμεία χωρίς την υποχρέωση της εθνικής συμμετοχής. Αποτέλεσμα ήταν μια πρωτοφανής ύφεση στο 23% αντί για το 8,6% που υπολογιζόταν στο Μνημόνιο", τόνισε.
Επέκρινε επίσης τους συντάκτες του Μνημονίου, καθώς παρέλειψαν να συμπεριλάβουν τη ρήτρα παράτασης του χρόνου προσαρμογής εξαιτίας της ύφεσης. "Αυτό δεν έγινε και ήταν ένα μοιραίο πολιτικό λάθος", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην ελληνική πολιτική ηγεσία καταλόγισε ότι δεν προχώρησε από την αρχή στις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις, όπως στο Συνταξιοδοτικό, ούτε προώθησε τις ιδιωτικοποιήσεις.
Ο λόγος ήταν το κόστος μιας σύγκρουσης με τα συνδικάτα, αλλά και η αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.
"Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Η κρίση χρέους συνεχίζεται και μια νέα τραπεζική κρίση επαπειλείται", σημείωσε, παρά τις 40 και πλέον Συνόδους Κορυφής της ΕΕ και συμβούλια της ευρωζώνης από το ξέσπασμα της κρίσης το 2009.
"Πώς η Ελλάδα, ως παράδειγμα του Νότου που βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, και η Γερμανία, ως παράδειγμα του Βορρά που βρίσκεται στην κορυφή, θα συνεχίσουν να συνεργάζονται, είναι η πλέον διαφιλονικούμενη ερώτηση στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης", υπογράμμισε.
Για τον Κώστα Σημίτη, όπως μεταφέρουν "Τα Νέα", μια πρώτη απάντηση είναι: "Είμαστε όλοι εταίροι στην ΕΕ. Απαιτείται ένας νέος τρόπος αντιμετώπισης του χάσματος ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης και τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της περιφέρειας. Ειδάλλως θα επανεμφανίζονται συνεχώς κρίσεις και στο μέλλον".
Τα χρέη δεν προέκυψαν αποκλειστικά από την "άμετρη σπατάλη" στην Ελλάδα, συνέχισε ο Κώστας Σημίτης, παραπέμποντας στο παράδειγμα της Ισπανίας, η οποία ποτέ δεν είχε ελλείμματα πάνω από το όριο 3% του ΑΕΠ.
Η ψαλίδα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας μεταξύ Βορρά και Νότου της ΕΕ, καθώς και τα μεγάλα ελλείμματα στο εμπορικό ισοζύγιο στις ενδοευρωπαϊκές συναλλαγές, είναι πολύ σημαντικότεροι παράγοντες.
"Οι χώρες της περιφέρειας οδηγήθηκαν σε αύξηση του δανεισμού για να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματα, τα οποία είναι αντίστοιχα με τα πλεονάσματα της Γερμανίας και χωρών του Βορρά", υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: