Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

"Κόκκινη κάρτα" στην Ελλάδα για τη διαφθορά

Μη ικανοποιητική σε παγκόσμιο επίπεδο, χαρακτηρίζει την επίδοση της Ελλάδας έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης ως προς την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς, το κόστος της οποίας το 2011 κυμάνθηκε σε 554 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι στη χώρα μας, ακόμη και σε περίοδο κρίσης το φακελάκι κυμαίνεται από 100 έως... 30.000 ευρώ!
Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", η αρμόδια Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου έβγαλε κόκκινη κάρτα στη χώρα μας καθώς δεν κατόρθωσε να συμμορφωθεί σε 26 από τις 27 συστάσεις, οι οποίες μάλιστα έχουν γίνει εδώ και δύο χρόνια.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι εστίες της διαφθοράς, όπως αποτυπώνονται και στις σχετικές συστάσεις, εντοπίζονται στις ποινικές διαδικασίες για τα φαινόμενα δωροδοκίας και δίωξης πολιτικών προσώπων καθώς και στη νομοθεσία για το πολιτικό χρήμα –μόνο η κρατική επιχορήγηση των κομμάτων έφτασε φέτος τα 12 εκατ. ευρώ.
"Δεν υπήρξε καμία πρόοδος ακόμη και στις ελάχιστες συστάσεις για τις οποίες δεν απαιτείτο απαραίτητα νομοθετική παρέμβαση", τονίζει χαρακτηριστικά η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Κατόπιν αυτών η συγκεκριμένη επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας αποφάσισε να θέσει σε καθεστώς επιτήρησης την Ελλάδα, καλώντας να προχωρήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τις συστάσεις, οι 11 αφορούν ζητήματα πράξεων δωροδοκίας και οι 16 τη χρηματοδότηση κομμάτων.
Από τις 27 συστάσεις εκτός από τη μία που ικανοποιήθηκε, για άλλες πέντε κρίθηκε πως υπήρξε μερική συμμόρφωση ενώ για τις υπόλοιπες 21 δεν ελήφθη κανένα μέτρο. Σε αυτές εντάσσεται το σύνολο των συστάσεων για το πολιτικό χρήμα με την επιτροπή να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πλήρη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων που αφορούν χρηματοδοτήσεις κομμάτων και υποψηφίων, είτε πρόκειται για εισφορές από ιδιώτες, είτε ακόμη και δάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: