Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Πώς κατασκευάζονται οι φακοί επαφής;


Πόσο λεπτοί είναι οι φακοί επαφής, 
πώς λειτουργούν και πώς κατασκευάζονται;
Οι φακοί επαφής χρησιμοποιούνται παγκοσμίως από περίπου 125 εκατομμύρια ανθρώπους. Λειτουργούν ακριβώς όπως τα γυαλιά οράσεως: είναι κυρτοί και βοηθούν έτσι τον κερατοειδή χιτώνα να εστιάσει σε περίπτωση μυωπίας ή πρεσβυωπίας.
Επίσης, ειδικώς προσαρμοσμένοι φακοί επαφής μπορούν να αντισταθμίσουν άλλα δομικά λάθη. Ένας φακός επαφής έχει πάχος μόλις 0,03-0,05 χιλιοστά. Η διάμετρός του είναι συχνά 14 χιλιοστά και τα 8 χιλιοστά από αυτά αφορούν την οπτική ζώνη. Εκείνο που αντισταθμίζει τη μυωπία και την πρεσβυωπία είναι η κυρτότητα της οπτικής ζώνης.
Ο φακός εφαρμόζει στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού το οποίο παραμένει υγρό μ’ ένα δακρυϊκό φιλμ. Συγκρατείται στη θέση του από την πίεση του υγρού που εξασκεί το δακρυϊκό φιλμ. Υπάρχουν σκληροί και μαλακοί φακοί επαφής αλλά και οι δυο τύποι κατασκευάζονται από πλαστικό.
Οι μαλακοί φτιάχνονται από ένα υδροζελέ, το οποίο αποτελείται από πλαστικό που περιέχει μέχρι και 75% νερό, ενώ οι σκληροί κατασκευάζονται από «ξηρό» πλαστικό, τη σιλικονο-φλουορο-ακρυλάτη. Τελευταία χρησιμοποιείται και υδροζελέ βασισμένο σε σιλικόνη.
scienceillustrated

Δεν υπάρχουν σχόλια: