Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Τα καλύτερα «όπλα» για να καταπολεμήσουμε το άγχος


Οι ειδικοί, επισημαίνουν τις προφανείς πηγές του άγχους: αυστηρές προθεσμίες και πίεση στο χώρο εργασίας, σχέσεις, οικονομικά θέματα, κλπ. Δείτε πώς μπορείτε να τις καταπολεμήσετε…



Τη δύσκολη αυτή εποχή της αβεβαιότητας και των οικονομικών προβλημάτων, όλο και περισσότερα άτομα καταλαμβάνονται από άγχος και αγωνία. Δεν υπάρχει εβδομάδα που να περνάει και να μην ακούτε αυτή τη λέξη από κάποιον. Οι ειδικοί, επισημαίνουν τις προφανείς πηγές του άγχους: αυστηρές προθεσμίες και πίεση στο χώρο εργασίας, σχέσεις, οικονομικά θέματα, κλπ.
Κάποιοι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν και να ελέγξουν το άγχος, ενώ για κάποιους άλλους, αυτά τα συναισθήματα μπορεί να είναι καταστροφικά. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει κόπωση, χρόνιους πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα, αλλαγές στην όρεξη, απώλεια μνήμης, χαμηλή αυτοεκτίμηση, απομόνωση, τρίξιμο των δοντιών, ακόμη και κρύα χέρια. Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορούν να έχουν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής μας, την υγεία μας, και μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε μικρότερη διάρκεια ζωής.
Για να αντιμετωπίσετε το στρες και το άγχος και να βελτιώσετε τη ζωή σας, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές των ειδικών…
1. Πίνετε τσάι
Το τσάι και το χαμομήλι είναι χαλαρωτικά, δρουν ως τονωτικά των νεύρων και βοηθούν στον ύπνο. Εάν περάσατε μια κουραστική μέρα και δε μπορείτε να χαλαρώσετε, πιείτε ένα

ζεστό φλιτζάνι χαμομήλι ή τσάι με λίγο μέλι για επιπλέον θρεπτικές ουσίες.
2. Πείτε «όχι» στον καφέ
Περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης για να απαλλαγείτε από το στρες, λένε οι ειδικοί. Η καφεΐνη συμβάλλει στη νευρικότητα και τις εναλλαγές της διάθεσης.
3. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να δημιουργήσουν πίεση στο πεπτικό σύστημα. Σε αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνονται οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, τα αναψυκτικά, τα τηγανητά, το fast food, η ζάχαρη, το λευκό αλεύρι και τα προϊόντα του και τα τρόφιμα που περιέχουν συντηρητικά.
4. Τρώτε τζίντζερ (πιπερόριζα)
Την επόμενη φορά που θα νιώσετε κουρασμένοι ή άτονοι από το άγχος, δοκιμάστε λίγο τζίντζερ. Είναι αναζωογονητικό και τονωτικό, αυξάνει τη ροή του αίματος και θεωρείται πολύτιμο φάρμακο στην Κίνα. H χαρακτηριστική του γεύση νοστιμίζει φαγητά, σάλτσες, γλυκά, ροφήματα και κοκτέιλ ποτών. Mπορείτε να το καταναλώσετε ωμό, αλλά και μαγειρεμένο.
5. Λινέλαιο

Το λινέλαιο είναι επίσης γνωστό ως ιδανικό για τη βελτίωση της διάθεσης και την ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Μπορείτε να προσθέτετε λίγο λινέλαιο το πρωί στο χυμό σας για ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Καμία άλλη φυτική πηγή δεν περιέχει τόσο μεγάλη ποσότητα α-λινολενικού οξέος.
6.Απλά αναπνεύστε βαθιά
Μην παραλείπετε να παίρνετε βαθιές αναπνοές, ιδιαίτερα όταν βιώνετε μια στρεσογόνο κατάσταση όπως το να είστε κολλημένοι στην κίνηση, να έχετε αναλάβει ένα σημαντικό έργο, ή να έχετε πολλά πράγματα στο μυαλό σας. Μια βαθιά αναπνοή μπορεί να σας ηρεμήσει και μερικές φορές βοηθά στο να αντιμετωπίζετε το στρες ή αρνητικά συναισθήματα.
7. «Αποσυνδεθείτε»
Μιλάμε για το τηλέφωνό σας, το iPod, το iPad, το laptop, ακόμα και τηλεόραση. Αν και πρόκειται για συσκευές που διευκολύνουν τη ζωή μας, μας κάνουν επίσης να νιώθουμε πάντα «εξαρτημένοι» από αυτές, για να απαντάμε σε μηνύματα, να πληροφορούμαστε ή να ψυχαγωγούμαστε. Κάντε ένα… διάλειμμα που και που και δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να χαλαρώσει πραγματικά.
8. Κινηθείτε

Η γυμναστική ακούγεται κάπως αντιφατική συμβουλή, δεδομένου ότι μοιάζει να είναι το αντίθετο της χαλάρωσης. Κι όμως, μια καλή προπόνηση θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα και μετά να χαλαρώσετε.
9. Αναλύστε το
Οι ειδικοί λένε ότι το να μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τα σημάδια του στρες είναι επίσης μια καλή πρακτική. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουμε να τα «πολεμήσουμε» όταν μας «επιτεθούν».
10. Πάρτε μια ημέρα άδεια

Ακόμη και μια ημέρα εκτός δουλειάς, μπορεί να κάνει θαύματα αν νιώθετε ιδιαίτερα πιεσμένοι. Κάντε μια βόλτα σε ένα πάρκο, κοιμηθείτε, δείτε κάποιον φίλο και βγάλτε από το μυαλό σας τις υποχρεώσεις και τη δουλειά. Την επόμενη μέρα όλα θα είναι καλύτερα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: