Τετάρτη 18 Μαΐου 2011


ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ (Ε.Π.Μ.)
Αυλαία  με θέμα τον εθελοντισμό
Με το μήνυμα ζωτικής σημασίας «Γίνε και Εσύ Εθελοντής δότης-Σώσε μια ζωή» επέλεξε να κλείσει η Εστία Πιερίδων Μουσών τον κύκλο των εαρινών πολιτιστικών της  εκδηλώσεων,  αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά με έργο, ότι πολιτισμός και εθελοντισμός είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
Στη διάλεξη που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Εστίας στο πλαίσιο εγκαινιασμού του νεοσύστατου τμήματος της, –Εφορεία Εθελοντικής Αιμοδοσίας, με έφορο τον ιατρό κο Αντώνιο Μπίντα, τονίστηκε η μέγιστη σημασία του εθελοντισμού, της αιμοδοσίας-μυελού των οστών και ομφαλοπλακουντιακού αίματος.
Επίσημοι προσκεκλημένοι και ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η Διευθύντρια Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης Μαργαρίτα Παπαδοπούλου και ο
Επιμελητής Αιμοδοσίας Δημήτριος Μπαρτζούδης.
Οι εκπρόσωποι –επιστήμονες του Νοσοκομείου Κατερίνης στηρίζοντας τη νέα πρωτοβουλία της Εστίας έκαναν εκτενή αναφορά μέσω των ομιλιών τους, στις ανάγκες που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας σε αιμοδοσία. Στο νομοθετικό πλαίσιο, στη διαδικασία, στα κριτήρια και στη λειτουργία τραπεζών αίματος. Πρόκειται για μια πολύ απλή –ανώδυνη διαδικασία, με ξεκάθαρο και οργανωμένο πλαίσιο δράσης, στο οποίο συνεργάζονται ειδικοί επιστήμονες εξασφαλίζοντας την υγεία δότη και λήπτη αντίστοιχα.
Η ξένοι μπροστά στον εθελοντισμό
Αίσθηση προκάλεσαν τα άγνωστα για τους περισσότερους από εμάς στοιχεία που εξέθεσαν στις ομιλίες τους οι ειδικοί, καθώς η χώρα μας, μια από τις πρωταγωνίστριες στα τροχαία ατυχήματα, έχει ανάγκη από 650.000 μονάδες-φιάλες αίματος ετησίως, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό το αγοράζουμε όπως επεσήμανε η κ. Παπαδοπούλου από τον ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.
Απλή διαδικασία κοινωνικής προσφοράς που σώζει-χαρίζει ζωή στον συνάνθρωπό μας και στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν υγιή άτομα ηλικίας από 18 έως 62 ετών δίνοντας αίμα κάθε 3 με 4 μήνες. 

Αντιμετώπιση ανίατων ασθενειών
Από την άλλη πλευρά ο κ. Μπαρτζούδης αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα σημαντικό θέμα εθελοντικής προσφοράς ομφαλοπλακουντιακού αίματος και στην ανάγκη της χώρας μας σε δότες μυελού των οστών. Πρόκειται για τα γνωστά αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία σοβαρών ασθενειών όπως λευχαιμία, ανοσοανεπάρκειες και αυτοάνοσα νοσήματα. Κύριες πηγές αυτών είναι, ο μυελός των οστών, το περιφερικό αίμα και το αίμα του ομφάλιου λώρου. 
Οι δότες μάλιστα ομφαλοπλακουντιακού αίματος συμβάλλουν σημαντικά στη προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας  για την αντιμετώπιση των παραπάνω ασθενειών, καθώς  η μεταμόσχευση των κυττάρων σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να γίνει και με μικρότερο ποσοστό συμβατότητας δότη, κάτι που είναι αναγκαίο στη περίπτωση μεταμόσχευσης μυελού των οστών.
Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο αριθμό ιδιωτικών τραπεζών ομφάλιου αίματος αναλογικά με τον πληθυσμό της, ενώ στη περίπτωση δοτών μυελού των οστών τα στοιχεία είναι απογοητευτικά.
 «Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα σε αριθμό εγγεγραμμένων εθελοντών δοτών μυελού μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Κύπρου που έχει εγγεγραμμένους 110.000 εθελοντές και η Ελλάδα με δεκαπλάσιο πληθυσμό μόλις 22.000», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρτζούδης.
Μακρύς ο δρόμος για εθελοντική συνείδηση στον Έλληνα λοιπόν παρά το γεγονός ότι το 60% από εμάς, σύμφωνα με στατιστικές, θα χρειαστούμε μια φορά στη ζωή μας μετάγγιση αίματος, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουμε εμείς ή συγγενικό μας πρόσωπο ασθένεια που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Η Εφορεία Εθελοντικής Αιμοδοσίας της Εστίας Πιερίδων Μουσών αρωγός ευαισθητοποίησης, σε στενή συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, είναι ανοιχτή για δηλώσεις συμμετοχής στο κάθε ενδιαφερόμενο  που θέλει να γίνει εθελοντής αιμοδότης, ενώ έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι με το πέρας της διάλεξης υπήρξαν ήδη αρκετές εγγραφές από μέλη της Εστίας και συμπολιτών μας στη νεοσύστατη Τράπεζα αίματος του σωματείου.
Να σημειωθεί τέλος, ότι ο κύκλος των ανοιξιάτικων εκδηλώσεων της Εστίας έκλεισε με την απονομή ευχαριστηρίων στους φορείς, στους χορηγούς, και στα μέλη που εθελοντικά στήριξαν την όλη προσπάθεια ενώ τονίστηκε από τον πρόεδρό της, κο Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, η σημασία της εθελοντικής και συλλογικής  εργασίας και προσφοράς όλων μας, στο πολιτισμικο-κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης μας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: