Η θλιβερή είδηση της πυρκαγιάς στην ιστορική Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή του Τιμίου Προδρόμου Σερρών, που κατέστρεψε μέρος του κτιριακού συγκροτήματος, θα πρέπει να κινητοποιήσει άμεσα τις αρχές και τους πολίτες για να αποκατασταθούν οι ζημιές.
Η Μονή με την μακραίωνη ιστορία της, τεκμήριο του μεγαλείου του Βυζαντινού πολιτισμού, της παράδοσης και την πνευματικότητας της μοναχικής ζωής, αποτελεί το πιο σημαντικό μνημείο του Νομού Σερρών. Από την ίδρυσή της το 1270, παρά τις επανειλημμένες καταστροφές από επιδρομές και λεηλασίες, διασώζει αντιπροσωπευτικά δείγματα της Βυζαντινής αγιογραφίας, Μακεδονικής και Παλαιολόγειας, και εκκλησιαστικής ξυλογλυπτικής, με το περίτεχνο τέμπλο στο καθολικό της Μονής. Σημαντικά ιστορικά πρόσωπα συνδέονται με την πολύχρονη πορεία της Μονής, όπως ο Έφορος της Μονής αρχιστράτηγος Δομέστιχος και μετέπειτα Αυτοκράτορας Ιωάννης Καντακουζηνός, και ο πρώτος μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως Πατριάρχης Γεννάδιος ο Σχολάριος που μόνασε στη Μονή από το 1457 ως το θάνατό του το 1462 . Στη βιβλιοθήκη της Μονής υπήρχε μια πολύτιμη παρακαταθήκη σπάνιων χειρογράφων, παλαιών βιβλίων, χρυσοβούλων, πατριαρχικών σιγιλίων και εκκλησιαστικών κειμηλίων που λεηλατήθηκαν, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, το 1917 από τους Βουλγάρους. Το αίτημα της επιστροφής των ιστορικών και θρησκευτικών τεκμηρίων στο φυσικό τους χώρο παραμένει ισχυρό και αποτελεί καθήκον της Πολιτείας. Αυτό το μοναδικό θρησκευτικό μνημείο και την μοναστική Κοινότητα των Μοναχών που το συντηρούν και έχουν αναδείξει με κόπο και αγάπη σε τόπο πνευματικής αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή, έχουμε υποχρέωση να συνδράμουμε με κάθε μέσο. Πρόκειται για αδιάψευστη μαρτυρία της ιστορικής μας διαδρομής, θεματοφύλακες της πνευματική μας παράδοσης.
«Δήλωση Μάρκου Μπόλαρη για την πυρκαγιά
στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών»
Η θλιβερή είδηση της πυρκαγιάς στην ιστορική Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή του Τιμίου Προδρόμου Σερρών, που κατέστρεψε μέρος του κτιριακού συγκροτήματος, θα πρέπει να κινητοποιήσει άμεσα τις αρχές και τους πολίτες για να αποκατασταθούν οι ζημιές. Η Μονή με την μακραίωνη ιστορία της, τεκμήριο του μεγαλείου του Βυζαντινού πολιτισμού, της παράδοσης και την πνευματικότητας της μοναχικής ζωής, αποτελεί το πιο σημαντικό μνημείο του Νομού Σερρών. Από την ίδρυσή της το 1270, παρά τις επανειλημμένες καταστροφές από επιδρομές και λεηλασίες, διασώζει αντιπροσωπευτικά δείγματα της Βυζαντινής αγιογραφίας, Μακεδονικής και Παλαιολόγειας, και εκκλησιαστικής ξυλογλυπτικής, με το περίτεχνο τέμπλο στο καθολικό της Μονής. Σημαντικά ιστορικά πρόσωπα συνδέονται με την πολύχρονη πορεία της Μονής, όπως ο Έφορος της Μονής αρχιστράτηγος Δομέστιχος και μετέπειτα Αυτοκράτορας Ιωάννης Καντακουζηνός, και ο πρώτος μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως Πατριάρχης Γεννάδιος ο Σχολάριος που μόνασε στη Μονή από το 1457 ως το θάνατό του το1462 . Στη βιβλιοθήκη της Μονής υπήρχε μια πολύτιμη παρακαταθήκη σπάνιων χειρογράφων, παλαιών βιβλίων, χρυσοβούλων, πατριαρχικών σιγιλίων και εκκλησιαστικών κειμηλίων που λεηλατήθηκαν, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, το 1917 από τους Βουλγάρους. Το αίτημα της επιστροφής των ιστορικών και θρησκευτικών τεκμηρίων στο φυσικό τους χώρο παραμένει ισχυρό και αποτελεί καθήκον της Πολιτείας. Αυτό το μοναδικό θρησκευτικό μνημείο και την μοναστική Κοινότητα των Μοναχών που το συντηρούν και έχουν αναδείξει με κόπο και αγάπη σε τόπο πνευματικής αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή, έχουμε υποχρέωση να συνδράμουμε με κάθε μέσο. Πρόκειται για αδιάψευστη μαρτυρία της ιστορικής μας διαδρομής, θεματοφύλακες της πνευματική μας παράδοσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου