Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

«Μάνες της Κατερίνης» Από την προσφυγιά στη νέα πατρίδα ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


«Μάνες της Κατερίνης»
Από την προσφυγιά στη νέα πατρίδα                                        
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ 
ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ                                                                                                                            
19/11- 12/12

Ξεχωριστή ανάμεσα στις εκδηλώσεις των φετινών «Αικατερινείων», είναι και η έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο «Μάνες της Κατερίνης», που επιμελήθηκε ο Νίκος Γραίκος, αναδεικνύοντας, μέσα από παλιές φωτογραφίες, τις φιγούρες των μητέρων προσφύγων.
Τις βασανισμένες αλλά αγέρωχες μάνες των προσφύγων, που «απέσπασε» από τα γενικά πλάνα των οικογενειακών φωτογραφιών και τις τοποθέτησε στο κέντρο του κάδρου, για να μας πουν τη δική τους ιστορία.
 
Η έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα τέχνης του Πνευματικού Κέντρου Κατερίνης, ανοίγει τις πύλες της σήμερα Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010 και θα ολοκληρωθεί στις 12 Δεκεμβρίου 2010.

Ώρες λειτουργίας Δευτέρα 10:30- 13:30
       Τρίτη έως Παρασκευή 17:30- 20:30


«Μουσικό Πολύτροπο» του Α.Π.Θ.
 
«ΓΑΜΟΙ ΣΑ ΔΩ, ΓΑΜΟΙ ΣΑ  ΚΕΙ,  ΓΑΜΟΙ ΣΑ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΤΡΕΙΣ ΓΑΜΟΙ ΣΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ»
Μια Μουσικοθεατρική Παράσταση  
ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ώρα 19:30 –ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Η ομάδα Μουσικό Πολύτροπο, εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, ταξιδεύει στην ελληνική περιφέρεια καταγράφοντας τη μουσική παράδοση που είναι ζωντανή μέχρι σήμερα. Το σχήμα έχει στο ενεργητικό του παραστάσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό. Το Σάββατο 20 Νοεμβρίου, στις 19.30 στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης, παρουσιάζει μέρος της δουλειάς του, ταξιδεύοντας το κοινό στο παρελθόν και στην παράδοση της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας με το σκωπτικό παραμύθι "Γάμοι σα ‘δω, γάμοι σα 'κει, γάμοι σα παραπέρα, τρεις γάμοι σι μια μέρα". Πρόκειται για τα έθιμα του γάμου, τα τραγούδια, τις ευχές και τα κεράσματα που συνόδευαν τις χαρές των οικογενειών και γίνονταν αφορμή για να γιορτάσει ολόκληρο το χωριό. 


«ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΥΛΟΤΟΜΟΥ»
Ένα ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία ΝΕΣΤΟΡΑ ΜΑΤΣΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 –ώρα 11.00 π.μ.-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Η προσφορά του Νέστορα Μάτσα στην ελληνική Λαογραφία υπήρξε αναμφισβήτητα μεγάλη και ίσως η μεγαλύτερη στον τομέα του ντοκιμαντέρ. Αφιερώνοντας τον εαυτό του στη διάσωση του λαογραφικού υλικού της Ελλάδος, ο Νέστορας Μάτσας έχει στο ενεργητικό του πάνω από 70 ντοκιμαντέρ. «ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΥΛΟΤΟΜΟΥ» είναι ένα από αυτά…
Το εν λόγω ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστεί στο κοινό της πόλης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ», την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010, στις 11. π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Κατερίνης. Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση  Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνης και Μορφωτικής Ένωσης Καταφυγιωτών.
Προλογίζει ο πρόεδρος της ΜΕΚ Ζήνων Σατραζέμης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: