
Νέα αποτίμηση
Πηγές κοντά στη διοίκηση του ομίλου αναφέρουν ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί η αξία του χαρτοφυλακίου με βάση τα νέα δεδομένα τόσο στην εγχώρια όσο και στην ευρύτερη αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων και τη στρατηγική σημασία των εγκαταστάσεων του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας. Η οριστική απόφαση των ΕΛΠΕ θα ληφθεί από το συμβούλιο στρατηγικού σχεδιασμού, στο οποίο βασικό λόγο έχει και ο όμιλος Λάτση, με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ να δέχεται εισηγήσεις για διατήρηση ενός ποσοστού που θα διασφαλίσει συμμετοχή στο στρατηγικό χαρτοφυλάκιο της Ρεβυθούσας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από νομικής άποψης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία κήρυξης του πρώτου διαγωνισμού σε άγονο και η απεμπλοκή των εμπλεκόμενων μερών από τη συμφωνία που υπεγράφη το 2013 για τη μεταβίβαση του 66% στη Socar. Η καταγγελία της σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Socar αποτελεί βασική εκκρεμότητα για την έναρξη των διαδικασιών ενός νέου διαγωνισμού.
Το υπουργείο σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Σταθάκη, πάντως, προετοιμάζεται για την πρόσληψη συμβούλου που θα αναλάβει την επικαιροποιημένη αποτίμηση του ΔΕΣΦΑ, προκειμένου να ξεκινήσει ο νέος διαγωνισμός. «Θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για τον ΔΕΣΦΑ με κάποιες αλλαγές που να τον προσαρμόζουν στη σημερινή πραγματικότητα και να αξιοποιούν τις μεγάλες προοπτικές του συγκεκριμένου κλάδου. Αυτό αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους θεσμούς» ήταν η τελευταία επίσημη δήλωση του κ. Σταθάκη για το θέμα του ΔΕΣΦΑ. Ο ίδιος σημείωσε ότι στην προκήρυξη του νέου διαγωνισμού έχουν συμπεριληφθεί δύο νέοι όροι για να διασφαλιστούν ο σεβασμός του ευρωπαϊκού πλαισίου και η προσέλκυση του καλύτερου δυνατού τιμήματος. Ο πρώτος όρος αφορά την απαγόρευση διάθεσης πλειοψηφικού μεριδίου σε εταιρεία που είναι ταυτόχρονα παραγωγός και έμπορος φυσικού αερίου και στοχεύει να αποφευχθούν τα γνωστά προβλήματα που προέκυψαν από την Ε.Ε. στην περίπτωση της Socar. O δεύτερος όρος αφορά την υποχρεωτική πιστοποίηση και εμπειρία στη διαχείριση ευρωπαϊκού δικτύου φυσικού αερίου που θα πρέπει να έχει ο αγοραστής. Τις τελικές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τον ΔΕΣΦΑ αναμένουν Ευρωπαίοι επενδυτές που εμφανίστηκαν και στον προηγούμενο διαγωνισμό, όπως η βελγική Fluxys, η ιταλική Snam και η ισπανική Enagas αλλά και νέοι, όπως ο διαχειριστής δικτύου της Ρουμανίας TRANSGAZ.
Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη Ferrovie dello Stato Italiane βαλτώνει εδώ και τέσσερις μήνες, καθώς οι Ιταλοί περιμένουν από τον Σεπτέμβριο το Ελεγκτικό Συνέδριο να εγκρίνει τη σύμβαση.
http://www.kathimerini.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου