Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Μαύρισαν οι ακτές του Αργοσαρωνικού


Κομμάτια πετρελαιοκηλίδας στην Πειραϊκή - Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες στεγανοποίησης του ναυαγίο

Σοκ: Η πετρελαιοκηλίδα από τη Σαλαμίνα έφτασε στη Φρεαττύδα
Εικόνες θλίψης επικρατούν στη Σαλαμίνα μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη II”, που κουβαλούσε φορτίο 2.570 τόνων καυσίμων, τα ξημερώματα της Κυριακής. Παρ’ ότι, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, από το φορτίο πρόλαβε να διαρρεύσει μόλις το 5%, αντικρίζοντας κανείς την περιοχή μαυρίζει η ψυχή του. Παραλίες κατάμαυρες από την πίσσα και παγιδευμένα ζωάκια συνθέτουν το θλιβερό σκηνικό, με τους ντόπιους και περιβαλλοντικές οργανώσεις να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής, που ακόμη δεν μπορεί να αποτιμηθεί.

Με 5 αντιρρυπαντικά σκάφη
Στον αντίποδα, αγώνα δρόμου για να αντιμετωπίσουν την καταστροφή κάνουν οι αρμόδιες αρχές. Χθες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου από το Λιμενικό Σώμα και την πλοιοκτήτρια εταιρεία και προχωρούν εκείνες για την απάντληση των καυσίμων του πλοίου. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία, που ονομάζεται Fos Petroleum, έχει δείξει διάθεση συνεργασίας, σύμφωνα με το Λιμενικό, και έχει καταθέσει σχέδιο απάντλησης καυσίμων στη Λιμενική Αρχή Πειραιά, προκειμένου να αξιολογηθεί και στη συνέχεια να εκκινήσουν οι εργασίες απάντλησης του φορτίου του πλοίου.
Ταυτόχρονα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση απορρύπανσης στην περιοχή, στην οποία μετέχουν τρία σκάφη του Λιμενικού και δύο σκάφη της ιδιωτικής εταιρείας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ναυτιλίας, υπέγραψε σύμβαση μέσα σε διάστημα λιγότερο των 24 ωρών από τη στιγμή που έγινε το ναυάγιο. Έστειλε επιπλέον τρία βυτιοφόρα οχήματα στη Σαλαμίνα ώστε να συνδράμουν στις διαδικασίες, τα οποία ήταν επανδρωμένα από 23 άτομα. Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου, όπως ενημερώνει το Λιμενικό Σώμα, συνεχίζουν να επιχειρούν πλωτός γερανός, Ρ/Κ και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη αναδόχου εταιρείας εργασιών απορρύπανσης.
Η ρύπανση από τα πετρελαιοειδή και την πίσσα εκτείνεται σε μήκος 1,5 χλμ. μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές υπήρχε ενημέρωση ότι είχαν περισυλλεγεί τουλάχιστον είκοσι κυβικά πετρελαιοειδών και επτά κυβικά στερεά απόβλητα.
Π. Κουρουμπλής: Ν' απαντηθούν όλα
“Έχουν δοθεί οι απαραίτητες εντολές και οδηγίες από την πρώτη στιγμή και η πρώτη προσπάθεια που έγινε ήταν να στεγανοποιηθεί αμέσως το πλοίο που βυθίστηκε”, σχολίασε χτες με δηλώσεις του στον Real Fm ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Πρόσθεσε επίσης ότι “έγιναν αμέσως ενέργειες για να αναλάβουν δύο εταιρείες απορρύπανσης. Έχουν γίνει οι απαραίτητες κινητοποιήσεις. Έχει πάει ήδη ο γ.γ. Ναυτιλίας, ο κ. Καλαματιανός, στην περιοχή, ενώ αμέσως έδωσα εντολή να σπεύσει επί τόπου και ο Αρχηγός του Λιμενικού, ο οποίος και πήγε”. Από εκεί κι έπειτα πρόθεση του υπουργείου είναι να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση. “Γίνεται έρευνα για την υπόθεση γιατί υπάρχουν πάντα ερωτήματα και πρέπει να απαντηθούν όλα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Κουρουμπλής.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) απέστειλε έγγραφο, με το οποίο καλεί την εταιρεία “να καταθέσει εγγράφως στοιχεία για τις έως τώρα ενέργειές της, καθώς και χρονοδιάγραμμα ενεργειών, όπως και μέτρα απορρύπανσης της θαλάσσιας και παράκτιας περιοχής και μέτρα πρόληψης περαιτέρω πρόκλησης περιβαλλοντικής ζημίας.” Υπάρχει επίσης η πρόθεση από το ΥΠΕΝ, παράλληλα με τις ενέργειες του υπουργείου Ναυτιλίας, να καθοριστούν επιπλέον μέτρα αποκατάστασης του παράκτιου οικοσυστήματος.
Δήμαρχος Σαλαμίνας: Υπήρχε ρήγμα στο πλοίο
Σε νομικές ενέργειες, για να αποδοθούν ευθύνες και να ζητηθούν αποζημιώσεις, καθώς, όπως κατήγγειλε, στο συγκεκριμένο σκάφος, το οποίο ήταν παλιό, υπήρχε ρήγμα, έκανε γνωστό ότι θα προβεί ο Δήμος Σαλαμίνας η δήμαρχος Ισιδώρα Νάννου - Παπαθανασίου. «Δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα σκάφη που αράζουν κοντά στις ακτές μας και περικυκλώνουν τη Σαλαμίνα. Από δω και πέρα πρέπει να γίνουν έλεγχοι και να προλαμβάνουμε, όχι να αντιμετωπίζουμε», τόνισε. “Το πλοίο δεν είχε κανένα ρήγμα”, τόνισε κατηγορηματικά μιλώντας στο CNN Greece η νομική σύμβουλος της πλοιοκτήτριας εταιρείας Fos Petroleum, Χριστίνα Σφαέλλου.
Πίσσα και στη Μαρίνα Ζέας!
Και ξαφνικά, πίσσα και στα βράχια της Μαρίνας Ζέας. Αν και η ένταση των ανέμων δεν ήταν ισχυρή, αποδείχτηκε αρκετή ώστε να παρασυρθεί η ρύπανση προς την πλευρά της Πειραϊκής και να φτάσει στη Φρεαττύδα και τη Μαρίνα Ζέας! Σύμφωνα με μαρτυρίες, πέρα από το πρωτόγνωρο άσχημο θέαμα, στην περιοχή επικρατούσε επίσης έντονη δυσοσμία.
Στην περιοχή πήγαν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την κατάσταση από την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος. Τα συνεργεία επιχειρούν και εκεί, ωστόσο εκφραζόταν φόβος για πιθανή αλλαγή κατεύθυνσης των ανέμων, που θα άπλωνε ακόμη περισσότερο την πετρελαιοκηλίδα. Σήμερα στις 10 το πρωί έχει καλεστεί έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας, όπου θα συναντηθούν όλοι οι δήμαρχοι των περιοχών εκεί, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος και οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει την απορρύπανση.


http://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: