Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Ειδομένη: Βρέχει, «κρυφτούλι» από τις ΜΚΟ, καβγαδίζουν Τόσκας-Καμμένος


Οι 12.000 μετανάστες και πρόσφυγες είναι εξοργισμένοι γιατί έχουν εγκλωβιστεί, ο Τόσκας λέει «ο στρατός θα αναλάβει τη σίτιση» και ο Καμμένος ότι «ο στρατός δεν είναι κέτεριγνκ»


Το απόλυτο χάος επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Ειδομένη καθώς εκτός απο τη βροχή που άρχισε να πέφτει ξανά και την - προσωρινή όπως φαίνεται - αποχώρηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες έχουν να αντιμετωπίσουν και τον καβγά του Νίκου Τόσκα με τον Πάνο Καμμένο για το αν τελικά τη σίτισή τους θα την αναλάβει ο στρατός.

Οι περίπου 12.000 μετανάστες είναι οργισμένοι και πλέον ξεσπούν ακόμα και στους ανθρώπους των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που μέχρι χθες ήταν ο μοναδικός συμπαραστάτης τους μέσα στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στον υπαίθριο καταυλισμό.

Δείτε νέες φωτογραφίες απο τις συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες ώρες στην Ειδομένη




Αυτός ο πρόσφυγας ζητά βοήθεια μέσα στη βροχή!



Ένα παιδικό βλέμμα γεμάτο απόγνωση



"Ανοίξτε τα σύνορα" γράφει το αυτοσχέδιο πανό των προσφύγων στην Ειδομένη



Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες όλοι προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τη Δύση να τους λυτρώσει από τον εφιάλτη που ζουν... 



Η έκρυθμη κατάσταση, μετά τον αυτοπυρπολισμό δυο ατόμων, έσπειρε το φόβο στις ΜΚΟ το βράδυ της Τρίτης αναγκάζοντας πολλά από τα μέλη τους να τραπούν σε φυγή καθώς η κατάσταση κρίθηκε επικίνδυνη.



Ωστόσο το μεσημέρι της Τετάρτης ορισμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις επανήλθαν στον χώρο του καταυλισμού. Ανάμεσά τους η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο Ερυθρός Σταυρός και η Πράξις. Μέλη τους διένειμαν σάντουιτς σε πρόσφυγες και ετοιμάζουν συσσίτιο για το μεσημέρι, ενώ τον καταυλισμό επισκέφθηκε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Υγείας Αντρέας Ξανθός.

Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε την ανάγκη ο καταυλισμός να φθίνει μέχρι να διαλυθεί προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό. Ο κ. Ξανθός περιέγραψε τον καταυλισμό ως τον «ορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης» χαρακτηρίζοντας «πολύ προβληματικές» τις συνθήκες διαβίωσης, στέγης, διατροφής και ατομικής υγιεινής». Παραδέχθηκε, δε, ότι «σε μια τέτοια μείζονα ανθρωπιστική κρίση, πάντα το κράτος θα εμφανίζεται ανεπαρκές για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες και πάντα θα χρειάζεται η συνδρομή όλων των εθελοντών και των ΜΚΟ».

Η κατάσταση στην Ειδομένη θυμίζει «καζάνι που βράζει» με τους πρόσφυγες να δυσανασχετούν εξαιτίας της αόριστης παραμονής τους στον καταυλισμό αλλά και της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας που τους κρατά μακριά από την… ελευθερία. Η Ειδομένη για αυτούς τείνει να γίνει η «φυλακή» τους, ο τελικός προορισμός τους.




Καβγάς Τόσκα-Καμμένου για τη σίτιση των μεταναστών

Σε αυτό το πλαίσιο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος καβγαδίζουν για το αν θα είναι ο στρατός αυτός που θα καλύψει το κενό από την αποχώρηση των ΜΚΟ που μέχρι χθες φρόντιζαν να παράξουν και να μοιράσουν τρόφιμα στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Έτσι ενω χθες το βράδυ ο κ. Τόσκας έλεγε ότι ο στρατός θα είναι αυτός που θα αναλάβει τη σίτιση των 12.000 ανθρώπων στον υπαίθριο καταυλισμό και ο εκπρόσωπος του συντονιστικού Γιώργος Κυρίτσης σήμερα δήλωνε ότι «δόθηκε εντολή να αυξηθούν οι μερίδες που παράγει ο στρατός» υποστηρίζοντας ότι προφανώς οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα εμπλακούν στη λογική της αστυνομίας, ο Πάνος Καμμένος ήταν κατηγορηματικά αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι υπηρεσία τροφοδοσίας τροφίμων προσθέτοντας ότι «ο στρατός ανέλαβε ένα έργο συγκεκριμένο, να φτιάξει τις υποδομές άμεσα και να οργανώσει την λειτουργία τους. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας ο στρατός ανέλαβε την τροφοδοσία, μέσω εταιρειών, σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας και άρα από τη στιγμή που η Ειδομένη δεν είναι οργανωμένο κέντρο, ο στρατός δεν πρόκειται να εμπλακεί.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: