Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας - Τι θα του καταλογίσει ο Μητσοτάκης


Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας - Τι θα του καταλογίσει ο Μητσοτάκης

Στη Βουλή μεταφέρεται απόψε η αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό σύστημα μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβε η κυβέρνηση να ζητήσει τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Κατόπιν αυτού, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης θα διασταυρώσουν για πρώτη φορά τα ξίφη τους από το βήμα της Βουλής, όπου οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν με δεδομένες τις έντονες διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

O Πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να συμβάλλουν εποικοδομητικά με τις προτάσεις τους, θα αναφερθεί στις διαχρονικές ευθύνες για το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το ασφαλιστικό και θα παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων.
«Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι: είτε μεταρρύθμιση του συστήματος είτε κατάρρευση του συστήματος» ανέφερε ο πρωθυπουργός το βράδυ της περασμένης Κυριακής όταν μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και το δίλημμα αυτό αναμένεται να αναδείξει και στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή όταν θα ζητήσει από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να λάβουν ξεκάθαρα θέση για το ζήτημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που αφορά όχι μόνο τη βιωσιμότητα του συστήματος αλλά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας - Τι θα του καταλογίσει ο Μητσοτάκης
Στο κλίμα αυτό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία για τις ζημίες που επέφερε στα ταμεία το κούρεμα των ομολόγων και η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας.
Τι αναμένεται να ζητήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης
Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση αναμένεται να εξαπολύσει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, απόψε, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να κατηγορήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι έχει την ευθύνη για τον λογαριασμό των 1,8 δισ. ευρώ.
Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας - Τι θα του καταλογίσει ο Μητσοτάκης
Παράλληλα, θα αναφέρει ότι πρέπει όλοι να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας, με ειλικρίνεια, για το ασφαλιστικό, σημειώνοντας ότι πρόκειται για θέμα, το οποίο πολλές κυβερνήσεις έκρυβαν κάτω από το χαλί.
Επίσης, θα επισημάνει ότι το ασφαλιστικό θα είχε καταρρεύσει αν δεν υπήρχαν οι δύο σημαντικές παρεμβάσεις κυβερνήσεων της ΝΔ, το 1992 επί υπουργίας Δ. Σιούφα και το 2008 επί υπουργίας Φ. Πετραλιά.
Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας - Τι θα του καταλογίσει ο Μητσοτάκης
Ακόμη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τονίσει ότι η σημερινή κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να ζητούν συναίνεση όταν σε όλες τις παρεμβάσεις για το θέμα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν ήταν απέναντι, ενώ θα υπογραμμίσει ότι δεν έχει γίνει αναλογιστική μελέτη και μελέτη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού.
Τις ευθύνες Τσίπρα θα αναδείξουν Γεννηματά - Θεοδωράκης
Oι επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ κυρίως στο ασφαλιστικό, το αγροτικό και η στάση της απέναντι στις κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν, αναμένεται να κυριαρχήσουν στις ομιλίες της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη στη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.
Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας - Τι θα του καταλογίσει ο Μητσοτάκης
Οι αρχηγοί της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού πρόκειται να αναδείξουν της ευθυνες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το αδιέξοδο στο οποίο συνεχίζει να παραμένει η χώρα. Ακόμη θα καταστήσουν σαφές ότι είναι άλλο πράγμα η συννενόηση για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας κι άλλο η συναίνεση στη κυβερνητική πολιτική.
Ειδικότερα η κ. Γεννηματά πρόκειται να αναδείξει την επιστολή που έστειλε στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων του συνταγματικού τόξου σήμερα το πρωί, με την οποία ζητά να στηριχθούν οι απαιτούμενες ενέργειες για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, πρόταση που έχει καταθέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη στις 22 Δεκεμβρίου 2015.
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα υπογραμμίσει τα μεγάλα ερώτημα που προκύπτουν από τίς «οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, καθώς και οι συγκλονιστικές ομολογίες του τέως υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη, που καθιστούν πλέον επιτακτική τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει την αλήθεια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή της.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης αναμένεται να αναδείξει την άρνηση της κυβέρνησης ώστε να προωθηθούν οι σημαντικές μεταρρύθμισεις που απαιτούνται σ΄όλους τους τομείς και κυρίως στο κράτος και την οικονομία. Επιπλέον πρόκειται να επικρίνει την κυβέρνηση για τους κομματικούς διορισμούς στους οποίους θεωρεί ότι επιδίδεται, ενώ θα "καταλογίσει" τις κυβερνητικές ευθύνες στο ασφαλιστικό και στο αγροτικό.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: