Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

«ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ» από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κατερίνης

 Εμφάνιση THEATRO_14B.jpg


                                                                                                                                       .
Η θεατρική ομάδα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) παρουσίασε την Κυριακή 14/6 μια παράσταση με μεγάλη επιτυχία στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού κέντρου του Δήμου Κατερίνης. Τα κείμενα του έργου ήταν της Έλενας Ακρίτα και τα εύσημα για τη εμπνευσμένη σκηνοθεσία αποδόθηκαν στην Άννα Γιαννακίδου.
Το θεατρικό δρώμενο πραγματοποιήθηκε ως αποτέλεσμα διαθεματικής εργασίας (project) του σχολικού έτους 2014-15. Την εκδήλωση προλόγισε η υπεύθυνη εκπαιδεύτρια/συντονίστρια του project Σοφία Τερζοπούλου, που αναφέρθηκε στην αποστολή του σχολείου και τη συμβολή των διαθεματικών εργασιών στο ευρύτερο εκπαιδευτικό έργο. Στη συνέχεια ο διευθυντής του σχολείου, Αθανάσιος Παπαγεωργίου, μίλησε για τη σπουδαιότητα της θεατρικής αγωγής στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των συμμετεχόντων, στην ενδυνάμωση του ομαδικού πνεύματος και τη σύγκλιση σε κοινούς στόχους σε μια αποκλίνουσα ομάδα.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα των εκπαιδευόμενων των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας είναι η διαφορετικότητα που εμφανίζεται ως ποικιλότητα ηλικίας, γνώσεων, εμπειριών, δυνατοτήτων, ενδιαφερόντων κ.α. Η θεατρική αγωγή έρχεται να δώσει την ευκαιρία σε όλους να αναδείξουν ικανότητες, τις οποίες πιθανόν οι ίδιοι ή οι άλλοι δεν γνώριζαν, να δοκιμάσουν και να πειραματιστούν με νέα πράγματα, να τους ωθήσει στα «όριά» τους και να ανακαλύψουν ξανά τον εαυτό τους, να βελτιωθούν σε πλήθος σημείων και -πάνω από όλα- να λειτουργήσουν ομαδικά και από κοινού. Σημειωτέον, το τελευταίο σημαίνει ότι μαθαίνω να είμαι περισσότερο υπεύθυνος, γιατί από τη δουλειά μου εξαρτάται η δουλειά του άλλου, εμπιστεύομαι τον συνάνθρωπό μου και τον στηρίζω με υπομονή και ανεκτικότητα στις πιθανές αδυναμίες του. Έτσι, η διαφορετικότητα, που μπορεί αρχικά να φαντάζει μειονέκτημα, αποδεικνύεται σημαντικό κεφάλαιο αλλά και παρακαταθήκη της ομαδικής δραστηριοποίησης.
Στην εισαγωγή και μετά τον χαιρετισμό της, η σκηνοθέτης αναφέρθηκε στην πρωτόγνωρη εμπειρία της συνδημιουργίας με τους ενήλικες εκπαιδευόμενους και -μεταξύ άλλων- τόνισε ότι ήταν τιμή της που εργάστηκε με ανθρώπους οι οποίοι δεν παραιτούνται, αλλά κυνηγούν τα όνειρά τους. Μαζί με την αδελφή της, Μαριάννα Γιαννακίδου, προσέφεραν με περίσσια υπομονή και φροντίδα τις γνώσεις, την πείρα και το προσωπικό τους χρόνο, για να γίνει πραγματικότητα η πρωτοβουλία των εκπαιδευομένων «…να κάνουμε ένα θεατρικό!».
Ο ενθουσιασμός και το ευχάριστο κλίμα ήταν διάχυτο από την αρχή μέχρι το τέλος της εκδήλωσης. Η παράσταση συνδύαζε το δράμα, την κωμωδία αλλά και την «εμπλοκή» του κοινού στη δράση. Ο πρίγκιπας του παραμυθιού με τον υποτακτικό του έψαχνε απεγνωσμένα ανάμεσα στον θεατές να βρει «την καλή του», προκαλώντας ευχάριστη αναστάτωση, αγωνία κι ενδιαφέρον για το πώς θα εξελισσόταν η πλοκή. Η παράσταση έκλεισε με χορό, όπως τελειώνουν άλλωστε πολλά παραμύθια.
Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί δήλωσαν ιδιαίτερα περήφανοι για τη συμμετοχή τους αλλά και ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση και στήριξη των συγγενών, φίλων και γνωστών σ’ αυτήν τους την προσπάθεια, για την οποία εισέπραξαν πλήθος χειροκροτημάτων και συγχαρητηρίων.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο εκπρόσωπος του βουλευτή Πιερίας Ζήση Ζάνα, Σταύρος Αποστόλου, ο οποίος δήλωσε: «Δραστηριότητες όπως και αυτή πρέπει να γίνονται και να ενισχύονται, γιατί ενδυναμώνουν τα μέλη της κοινωνίας σε καιρούς δύσκολους. Οι εκπαιδευόμενοι αξίζουν μάλιστα διπλά συγχαρητήρια, γιατί -παράλληλα με την προσπάθεια τους να τελειώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση- κατάφεραν να μας εντυπωσιάσουν με την πολυτάλαντη πλευρά τους και τις πλούσιες προσωπικότητές τους. Ομοίως αξίζουν συγχαρητήρια στους συντελεστές της εκδήλωσης, τη σκηνοθέτη Άννα Γιαννακίδου, την υπεύθυνη της διαθεματικής εργασίας Σοφία Τερζοπούλου, τον διευθυντή του Σ.Δ.Ε. Κατερίνης Αθανάσιο Παπαγεωργίου και όλους συνολικά τους εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους του σχολείου».
Επίσης, η φιλόλογος και συγγραφέας Τζήκα-Αετοπούλου Ελένη είπε: «Ένα ευχάριστο ξάφνιασμα μας επιφύλαξε το σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κατερίνης.
Με όρεξη, με άνεση, με ενθουσιασμό –τον οποίο μετέδωσαν και στο κοινό- οι μαθητές έδιναν την εντύπωση αληθινών ηθοποιών.
Ήταν ν’ απορείς για την ποιότητα της παιδείας που αφομοίωσαν σε μια-δύο σχολικές χρονιές, κατά τις οποίες φοίτησαν σ’ αυτό το ευλογημένο σχολείο. Συμπυκνωμένη γνώση που καθρεφτίζεται σε μια παράσταση. Γιατί το θέατρο είναι Τέχνη κι η Τέχνη απαιτεί υπόβαθρο γνωστικό και αισθητικό, για να ποιήσει ήθος με τη σειρά της.
Πόσο τα χαρήκαμε!
Κατάμεστη η αίθουσα, ζωντανό ακροατήριο να συμμετέχει στις φιλότιμες προσπάθειες των μαθητών ν’ ανταποκριθούν στους ρόλους τους, να κατανοεί κάποιες μικρές αδεξιότητες -πράγμα πολύ φυσικό- να χαίρεται με την άδολη χαρά των ηθοποιών, να ενθουσιάζεται με τις χορευτικές κινήσεις τους.
Μου έκανε εντύπωση η έγνοια του διευθυντή, που το σκοτάδι της αίθουσας δεν μπορούσε να κρύψει. Ούτε πατέρας στην πρώτη σχολική εκδήλωση του παιδιού του.
Ένα μεγάλο «μπράβο» στους υπεύθυνους καθηγητές, στη σκηνοθέτρια Γιαννακίδου Άννα και, προπάντων, στους μαθητές, που μας χάρισαν ένα ευχάριστο απόγευμα.
Σ’ έναν κόσμο που τον πολιορκεί ο αμοραλισμός, η ηθική κατάπτωση σχεδόν σ’ όλους τους τομείς, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, ένα μικρό ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο κομίζει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα:
την πίστη στον Άνθρωπο και στην Παιδεία!»

 Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κατερίνης
2005-2015: δέκα χρόνια λειτουργίας



Δεν υπάρχουν σχόλια: