Πώς "ξεκλειδώνει" το μυστικό της Αμφίπολης ο σκελετός του νεκρού. Βρέθηκε το κρανίο και ολόκληρη η γνάθος
Παγκόσμιο δέος από τη νέα εντυπωσιακή αποκάλυψη στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείου στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη.
Οι επιστήμονες πλέον έχουν τη δυνατότητα σε μικρό χρονικό διάστημα να αποκρυπτογραφήσουν το προφίλ του επιφανούς νεκρού.
Το μεγάλο μυστικό του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης και της ταυτότητας του "ενοίκου" του, ξεκλειδώνει ο σκελετός που βρέθηκε σε κιβωτιόσχημο τάφο στο βάθος του τρίτου θαλάμου. Ειδικοί επιστήμονες, με τη μέθοδο της ανάλυσης του DNA και της ραδιοχρονολόγησης με άνθρακα 14, θα είναι σε θέση σε λιγότερο από τρεις μήνες να δώσουν απαντήσεις στα τέσσερα w -who, why, where, when- (ποιος, γιατί, πότε, πού) αναφορικά με τον νεκρό του τάφου, όπως λέει στο «Εθνος» ο διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του Ερευνητικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ", Γιάννης Μανιάτης.
Ο κ. Μανιάτης είναι μέλος της εξαμελούς Ομάδας Ανθρωπολογικών Ερευνών, της μοναδικής που υπάρχει στην Ελλάδα και συνεργάζεται εδώ και μία δεκαετία με την κ. Παλιαδέλη για την επεξεργασία των ευρημάτων της ανασκαφής της Βεργίνας.
Αποκρυπτογραφώντας τον σχεδόν ακέραιο σκελετό θα μπορέσουν να δώσουν απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα, να βρουν το γενετικό υλικό του νεκρού και να εντοπίσουν τυχόν συγγένειες με τους νεκρούς στην Βεργίνα, για τους οποίους υπάρχει ήδη βάση δεδομένων.
Κλειδί το DNA
Όλο το προφίλ του νεκρού, από το πότε και πού έζησε, μέχρι το τι έτρωγε μπορεί να αποκρυπτογραφήσει το εργαστήριο Αρχαιομετρίας του "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ".
Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, η ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα 14 θα προσδιορίσει τη χρονική περίοδο που έζησε και πέθανε ο νεκρός με χρονική απόκλιση 100-150 χρόνων και αυτό έχει να κάνει με την "κύμανση του ραδιοϊσοτόπου (άνθρακας 14) στην ατμόσφαιρα". Όσο πιο σύγχρονο είναι το εύρημα τόσο μικρότερη είναι η απόκλιση.
Εύκολη η ανθρωπολογική εξέταση
Όπως λέει ο ανθρωπολόγος Θεόδωρος Αντίκας, μπορεί άμεσα να σε μία μέρα να δώσει το φύλο του νεκρού και σε ένα μήνα το ύψος και την ηλικία του. Σε αυτό βοηθά βεβαίως το γεγονός ότι βρέθηκε το κρανίο και η κάτω γνάθος του νεκρού.
"Η ανθρωπολογική εξέταση είναι έυκολη επειδή ο σκελετός προέρχεται από ενταφιασμό και όχι από καύση", δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Αντίκας, συμπληρώνοντας ότι η αναγνώριση του φύλου είναι μια σχετικά σύντομη διαδικασία, που προκύπτει από τη μελέτη της της γωνίας του σαγονιού, τη σύμφυση της λεκάνης, τα δόντια.
"Ακόμα και το μικρότερο κοκκαλάκι βοηθά να μάθουμε πληροφορίες για το νεκρό και τη ζωή του". καταλήγει ο κ. Αντίκας.
"Ακόμα και το μικρότερο κοκκαλάκι βοηθά να μάθουμε πληροφορίες για το νεκρό και τη ζωή του". καταλήγει ο κ. Αντίκας.
Εφικτή ακόμα και η ανασύσταση του προσώπου του νεκρού
Προς το παρόν ο σκελετός φυλάσσεται στα εργαστήρια του Μουσείου της Αμφίπολης. Σε πρώτη φάση, ανθρωπολόγοι και άλλοι ειδικοί επιστήμονες θα μεταβούν στο μουσείο για την πρώτη εξέταση. Στη συνέχεια αυτοί που θα επιλεγούν θα τον μεταφέρουν σε εργαστήριο.
Η κ. Μενδώνη συνέστησε υπομονή, σημειώνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις οι πρώτες ανακοινώσεις έχουν γίνει 6-7 χρόνια μετά την ανακάλυψη του σκελετού. Ωστόσο άλλοι επιστήμονες είναι πιο αισιόδοξοι.
Η εκπρόσωπος της ανασκαφής Άννα Παναγιωταρέα, ανέφερε πάντως ότι στο μέλλον μπορεί να γίνει και ανασύνθεση του προσώπου του νεκρού, όπως έγινε με την 11χρονη Αθηνά Μύρτιδα.
(Πηγή: Έθνος)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου