Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Μηνύσεις κατά 75χρονου για σφαγή δένδρων σε παρολύμπιο δάσος


ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ ΕΚΟΒΕ ΔΕΝΔΡΑ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ ΔΑΣΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ
Μηνύσεις κατά 75χρονου για σφαγή δένδρων σε παρολύμπιο δάσος
* ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΑΝ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΕΠΙΛΗΦΘΗΚΕ ΤΟ ΔΑΣΟΝΟΜΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ, ΓΙΑ 2η ΦΟΡΑ, ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ.
* ΚΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΑΜΕΙΛΙΚΤΗ, ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ. 


Μηνύσεις κατατέθηκαν κατά 75χρονου, επειδή διαπιστώθηκε ότι έκοβε, για δεύτερη φορά μέσα σε 4 μήνες, δένδρα ηλικίας από 30 έως 75 ετών σε δάσος που βρίσκεται απέναντι από το κάστρο του Πλαταμώνα.
Ο δράστης είχε καταγγελθεί από πολίτες, επιλήφθηκε η διεύθυνση δασών Πιερίας δια του δασονομείου Λιτοχώρου και τώρα ο 75χρονος θα αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη για κατ’ επανάληψη και εκ προμελέτης έγκλημα κατά δασικού περιβάλλοντος στον Όλυμπο.

ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤ’ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
Η πρώτη κοπή δένδρων, σε έκταση 1,5 στρέμματος, έγινε τον Ιούλιο του 2011, το γεγονός καταγγέλθηκε, επιλήφθηκε έγκαιρα η δασική υπηρεσία, κατέθεσε μηνύσεις σε βάρος του δράστη, διακόπηκε το έγκλημα κατά του δάσους και η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης.
Όμως ο 75χρονος φαίνεται ότι είναι αδιόρθωτος, γι αυτό και την Κυριακή 16/10, φέρεται ότι έβαλε αλλοδαπούς και άρχισαν πάλι να κόβουν δένδρα σε έκταση 2,5 στρεμμάτων, στην ίδια περιοχή. Όμως και πάλι καταγγέλθηκε, πάλι επιλήφθηκε η δασική υπηρεσία και κατατέθηκαν νέες μηνύσεις εναντίον του για έγκλημα κατά του δάσους.
Τα δένδρα που κόπηκαν ήταν πεύκα ηλικίας από 30 έως 75 ετών (επομένως, φαίνεται να ήταν δάσος όταν ο 75χρονος αγόρασε την έκταση 21,5 στρεμμάτων, κατά πληροφορίες, το έτος 1987), καθώς επίσης και δένδρα δάσους αείφυλλων πλατύφυλλων, όπως αριά, δάφνη, κουτσουπιά και χρυσόξυλο.
ΕΠΙΛΗΦΘΗΚΕ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΔΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΝΟΜΕΙΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
Μετά από το γεγονός αυτό η διεύθυνση δασών Πιερίας ήδη δρομολόγησε διαδικασίες για να κηρυχθεί αναδασωτέα ολόκληρη η έκταση.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η όλη διαδικασία της κήρυξης της έκτασης ως αναδασωτέας φαίνεται να ακυρώνει τα όποια τυχόν περαιτέρω σχέδια του ιδιοκτήτη ή ενδεχομένως, αργότερα, τα σχέδια κάποιων κληρονόμων του, επειδή στην εν λόγω έκταση τίποτα δεν θα είναι δυνατόν να χτιστεί υπό κανονικές συνθήκες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συμβάν της 16ης Οκτωβρίου, αν και σημειώθηκε ημέρα Κυριακή, η διεύθυνση δασών Πιερίας άμεσα επιλήφθηκε και προέβη στις δέουσες ενέργειες.
Σύμφωνα δε με διαβεβαιώσεις αρμοδίων, «την ίδια επαγρύπνηση θα συνεχίσει να έχει η διεύθυνση δασών προκειμένου να προστατεύεται όχι μόνο γενικά η φύση αλλά ειδικότερα ο ορεινός όγκος του Ολύμπου και μάλιστα παρά το γεγονός ότι το δασαρχείο αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις τόσο ως προς το προσωπικό όσο και ως προς τον εξοπλισμό».
Άλλωστε, η περιοχή όπου έγιναν οι παράνομες ενέργειες είναι όχι μόνο δασική και παρολύμπια αλλά είναι και κοντά στο κάστρο του Πλαταμώνα, είναι μια ευαίσθητη περιοχή από αρχαιολογικής πλευράς αλλά και ευαίσθητη ως προς την αισθητική του όλου τοπίου.
ΑΜΕΙΛΙΚΤΗ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα στα Δικαστήρια φαίνεται ότι έχει δοθεί συγκεκριμένη εντολή από υψηλά κλιμάκια της Δικαιοσύνης, γι αυτό και υπάρχει αμείλικτη συμπεριφορά εναντίον δραστών για εγκλήματα κατά του δάσους και του περιβάλλοντος ενώ οι ποινές που αποφασίζονται είναι αυστηρές και τα χρηματικά πρόστιμα θεωρούνται υπέρογκα δεδομένου μάλιστα ότι επιβάλλονται σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: